Een sociale woning kopen

Een sociale koopwoning: iets voor mij?
Wat zijn de voorwaarden, de wachtregisters, plichten na aankoop, het huidig aanbod van de GMH en hoe schrijf ik me in? 

een sociale woning kopen
Een sociale koopwoning, iets voor mij? 

Sociale koopwoningen worden gebouwd door sociale huisvestingsmaatschappijen. Ze zijn tot een kwart goedkoper dan gelijkaardige eengezinswoningen en appartementen van private projectontwikkelaars of bouwpromotoren.   

Waarom kunnen sociale koopwoningen goedkoper worden aangeboden?  
Voor deze woningen geldt een BTW-tarief van 6% in plaats van 21%. Dat is een besparing van 15%! 
Daarnaast wordt geen winst nagestreefd. Dit geeft nog een bijkomende vermindering.  

Wie is de doelgroep? 
Sociale koop richt zich vooral naar alleenstaanden en gezinnen die louter op eigen financiële kracht en zonder een steuntje in de rug de opstap naar een eigen woning wensen te maken. Sociale koop biedt hen de kans om een betaalbare en kwalitatieve woning te kopen. 

En nog een voordeel
De kopers van een sociale koopwoning kunnen aanspraak maken op een sociale lening van de Vlaamse overheid aan uiterst gunstige voorwaarden, en vaak tot 100% van het aankoopbedrag. In de meeste gevallen is een eigen inbreng van de sociale koper of ontlener dus niet nodig.  

Wie bouwt?  
Twee sociale huisvestingsmaatschappijen zijn actief in het waasland: De Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting in Beveren (GMH) en de Waasse Landmaatschappij in Sint-Niklaas. 
 
 

 

Wat zijn de voorwaarden? 

Je komt in aanmerking voor het kopen van een sociale woning als je voldoet aan volgende voorwaarden:  

Inkomensvoorwaarde
Je inkomen mag niet lager zijn dan 10.795 euro en niet hoger zijn dan (bedragen geldig voor 2023): 
> 44.193 euro voor een alleenstaande zonder persoon ten laste
> 49.706 euro voor een alleenstaande met een handicap zonder persoon ten laste 
> 67.783 euro voor de anderen. Dit bedrag wordt verhoogd met 4.513 euro per persoon ten laste

Als het inkomen minder dan 10.795 euro is, dan nemen we het inkomen van het jaar nadien of zelfs van het lopende jaar in aanmerking.  
Niet alleen het inkomen van de kandidaat-koper, maar ook dat van alle andere personen die de woning zullen betrekken, wordt 100% meegeteld. 

Eigendomsvoorwaarde
Je kan je niet inschrijven op de wachtlijst als je een woning of bouwgrond volledig of gedeeltelijk in volle eigendom of vruchtgebruik hebt. Je mag dus geen woning of bouwgrond bezitten, ook geen deeltje, niet in het binnenland, niet in het buitenland. Deze voorwaarde geldt voor iedereen die zich samen met jou inschrijft. Er zijn een uitzonderingen mogelijk.

Je kan tevens niet inschrijven als je als zaakvoerder, bestuurder of aandeelhouder van een vennootschap een woning of een bouwgrond inbracht in een vennootschap.  

Neem contact op met onze medewerker als je meer weten over deze voorwaarden. De contactgegevens vind je hier.

De wachtregisters 

Per deelgemeente (Beveren, Melsele, Kieldrecht ,…) bestaat een wachtregister. Je kan dus inschrijven per deelgemeente, niet voor één bepaald project. Deze wachtregisters zijn chronologisch opgebouwd. Wie een band heeft met de gemeente (wie hier bijvoorbeeld al een tijdje woont of werkt), krijgt voorrang.   Zodra de woningen klaar zijn, worden ze aangeboden aan de eerst gerangschikte kandidaten. 

 

Plichten na aankoop  

Je bent verplicht de woning te bewonen gedurende een periode van twintig jaar na de aankoop ervan (bewoningsplicht). Je mag de woning ook niet verkopen binnen die termijn. 

Als jij (of je erfgenamen) toch wil verkopen, dan kan de huisvestingsmaatschappij beslissen om het wederinkooprecht uit te oefenen. De verkoopprijs is dan de oorspronkelijke verkoopprijs + kosten van de koop + kosten van verbeterings- en herstellingswerken. 

Als de huisvestingsmaatschappij beslist om het wederinkooprecht niet uit te oefenen, dan kan ze een vergoeding eisen van jou of je wettelijke erfgenamen. 

 

Het huidig aanbod van de GMH 

Vrasene, Smisstraat / De Koefering -  12 koopwoningen - UITVERKOCHT

       

Het project omvat 12 halfopen bebouwingen waarvan 6 in pastorijstijl en 6 in hedendaagse stijl. De woningen in hedendaagse stijl zijn rechtstreeks gelegen aan een recent aangelegd groenpark.

De woningen beschikken op het gelijkvloers over een inkomhal, toilet, keuken, berging en een zit- en eetruimte. Op de eerste verdieping: 3 slaapkamers, een berging, een badkamer met toilet. Iedere woning beschikt over een eigen staanplaats net naast de woning.

De tuinen zijn reeds voorzien van zwarte draadafsluiting. Zelf nog af te werken: keuken, badkamer, vloeren en tuinaanleg/terras/oprit.

 

Kruibeke, Polderstraat - 14 koopwoningen - UITVERKOCHT

       

De GMH bouwde 14 koopwoningen in de Polderstraat te Kruibeke, ter vervanging van 14 oudere huurwoningen.  Deze woningen kennen een unieke locatie met hun uitzicht op de polder.

Het aanwezige hoogteverschil tussen tuin en straatniveau werd opgenomen in de leefruimte. De eethoek situeert zich aan de keuken op straatniveau en kijkt over de verlaagde zithoek heen naar de natuur. Het grote woning-brede raam aan de zithoek zorgt dat de woning baadt in het licht. Op de verdiepingen is er meer ruimte dan verwacht en de 4 slaapkamers, het apart toilet, de badkamer en 2 bergingen zijn dan ook een aangename verrassing in deze woningen.

De ruime tuin is achteraan toegankelijk via de achterontsluiting. Het zijn uitstekende woningen voor gezinnen die houden van groen en ruimte.

 

Kieldrecht, Kastanjelaan -  15 koopwoningen - UITVERKOCHT

Kastanjelaan

Het project omvat 8 halfopen en 7 gesloten bebouwingen. De woningen zijn gelegen in een mooie verkaveling en in een doodlopende straat. 

De woningen in hedendaagse stijl zijn uitgevoerd in een bruine gevelsteen met donkergrijs PVC buitenschrijnwerk, afgewisseld met wit plaatmateriaal en wit PVC buitenschrijnwerk.

Alle woningen beschikken over een overdekte autostaanplaats. De woningen hebben op verdieping telkens 3 slaapkamers, een berging en een badkamer met toilet.  

Verder zijn deze woningen ook voorzien van zonnepanelen.

 

Rupelmonde, Graaf Van Vlaanderenlaan – 4 koopwoningen - ontwerpfase


Kallo, Callamerenstraat - 12 koopwoningen - ontwerpfase

 

 

 

 

Hoe schrijf ik in? 

 

Maak vooraf een afspraak. 
Een medewerker maakt tijd voor je inschrijving. Maak vooraf een afspraak. De contactgegevens vind je hier.

Wat breng ik mee? 
- identiteitskaart(en) van beide partners als je gehuwd of samenwonend bent 
- het inschrijvingsgeld bedraagt 50 euro per register (cash). Dit bedrag krijg je terug als je een woning koopt of als je schriftelijk laat weten dat je niet langer ingeschreven wil blijven.  

Waar? 
Op het kantoor van de GMH, D. van Beverenlaan 11 te Beveren. 

Plots verhinderd?  
Verwittig ons op tijd. Er wacht immers een medewerker op jou.